NYT FRA REGIONEN

Større lighed i sundhed - et vigtigt og vedholdende fokusområde

REGION HOVEDSTADEN - 06. maj 2024
Af Susanne Due Kristensen, Regionrådsmedlem for Hillerød og Gribskov kommuner

At bekæmpe ulighed i sundhed er hjerteblod for os Socialdemokrater. Derfor var det også omdrejningspunktet i min tale 1. maj ved et meget vellykket arrangement på Bymose Hegn, i Gribskov kommune.

I den socialdemokratiske regionrådsgruppe er vi ud over de store håndgreb, også meget opmærksomme på, at tage initiativ til at bekæmpe ulighed i sundhed på områder, hvor uligheden er mindst lige så stor, men måske ikke så synlig i den offentlige debat.

Det er jeg rigtigt stolt af. For uligheden koster megen lidelse og ikke mindst liv.

Ud over, at vi konstant har fokus på at sikre mere lighed i sundhed i forhold til vores psykisk syge borgere, ikke de allermest sårbare, som er ramt af dobbeltdiagnoser og hjemløshed, så har vi yderligere sat fokus på 3 specifikke sundhedsområder i den regionale gruppe.

Den første indsats gælder øget fokus på kvindesygdomme.

Det er et vigtigt, men overset område. En WHO undersøgelse fra 2019 viser, at kvinder ikke alene lider af dårligt helbred 25% mere af deres tid, end mænd. En ny undersøgelse fra Københavns universitet fra 2022 viser også, at der er 770 sygdomme, som kvinder bliver diagnosticeret med 4 år senere end mænd. Desuden viser andre undersøgelser, at kvinder bliver dårligere behandlet i sundhedsvæsnet end mænd. Sidst men ikke mindst er der et enormt tomrum forskningsmæssigt i forhold til kvinder, idet det meste forskning har været lavet på mandekroppe. Antagelsen har nemlig historisk været, at mænd var repræsentative for hele menneskeligheden. Det ved vi nu, at de ikke er. (Selv om nogen måske stadig tror det J). Et tomrum, som også forskningsmæssigt gør sig gældende på børneområdet, (Som vi også har fokus på). Endometriose er en af de kvindesygdomme der nu sættes et særligt fokus på. Det er en lidelse i underlivet, som giver anledning til store smerter hos mange kvinder og som kan medføre ufrivillig barnløshed. Den er ofte overset, trods det at man har gode resultater med rettidig behandling.

Et andet forskningsprojekt, som vi nu iværksætter over de kommende år er et projekt som skal afdække om vi kan gøre mere for at forebygge, at mange middelalderlige mænd dør en alt for tidlig død, bl.a. af u-opdagede sygdomme som Diabetes og hjerte-karlidelser. Er det fordi de undlader at gå til læge? Eller er der andre forhold vi kan arbejde med for at understøtte dem i et længere liv?

Sidst, men ikke mindst har vi sat fokus på den ulighed i sundhed, som undersøgelser viser, at LTGB personer ofte udsættes for i vores sundhedsvæsen. Hvad kan vi gøre bedre? Og hvor er der behov for at styrke sundhedsindsatsen, så vi ikke forskelsbehandler mennesker med baggrund i deres seksuelle orientering?

Alle dagsordner er utrolige vigtige, så vi sikrer flere lighed i sundhed. For vi kan faktisk forebygge og give en kvalificeret behandling for mange af de sygdomme, som gør, at livet forkortes eller forpestes for alt for mange borgere, som rammes af ulighed i sundhedsindsatsen.