NYHEDER & DEBAT

Madlavning og børn – det er en skøn sammensætning

LÆSERBREV - 01. december 2024
Af 
Susanne Due Kristensen, Medlem af Kultur og Fritidsudvalget i Hillerød

Mad hænger sammen med sanserne, mad er praktisk, mad har med natur at gøre og mad lægger op til fællesskab.

Jeg ville ønske, at børn i endnu højere grad fik mulighed for at dyrke grøntsager og lave mad sammen. Det ville være godt for alle børn, også dem, som har endnu mere brug end andre for at komme udenfor med højt til loftet og noget praktisk arbejde

Jeg tror også, at mange børn ville opleve teori om regnestykker, temperaturer og naturens gang som mere meningsfuld, hvis den praktiske undervisning fyldte mere i hverdagen end den teoretiske læring.

Mad er også kulturhistorie
I dag var jeg på besøg på Frederiksborg Slot som lagde hus til ’Fortiden i fremtidens mad’-mad i Det rullende madværksted, som er en del af Madkulturen under Fødevareministeriet. 

Det var en kæmpe fornøjelse at se det store engagement som børnene lagde for dagen. Potter og pander blev jongleret rundt på fineste vis. Samarbejde, smil og motivation dominerede stemningen, medens lækre retter blev fremtryllet på fineste vis i fællesskab. At gøre noget for og med hinanden kan bare noget. Det styrker både trivsel og selvværd.

Jeg mener, børn og alle andre kan have glæde af at lave mere mad sammen og af flere fælles måltider.

Det er godt, at folketinget har sat penge af til forsøg med skolemad, og jeg håber også skoler i Hillerød Kommune kan se en mulighed her. Nogle af vores skoler har allerede deres egen ordning, og jeg glæder mig til, at vi får vilkårene for de nye forsøgsmuligheder at vide, så vores skoler kan se, hvad der er af muligheder i ordningen for dem.